آشنایی با قهوه عربیکا

Saturday، ۲۹ Bahman ۱۴۰۱

قهوه عربیکا (Arabica)

"۱۰۰ درصد عربیکا" برچسبی رایج و زینتی است که روی پاکت­‌های قهوه همه ­جا دیده و بعنوان نشانه‌ای از کیفیت شناخته می‌شود. "قهوه عربیکا (Coffea Arabica)" اسم قهوه‌­ای است که بیشترین کشت وسیع گونه‌های قهوه را به خود اختصاص داده است ("قهوه روبوستا" گونه دیگری است که بصورت وسیع کشت می­‌شود، همچنین قهوه‌های دیگر از جمله "قهوه لیبریکا" گوشه و کنار دنیا یافت می‌شود). تمام قهوه‌­های باکیفیت دنیا و بخصوص آنهایی که بعنوان "تخصصی (speciality)" شناخته می‌شوند از گونه عربیکا هستند و یا به این گونه مرتبط هستند. به همین خاطر است که این نکته را روی پاکت‌های قهوه بعنوان برگ برنده فروش می‌بینید. بهرحال نوع گونه، به تنهایی نمی‌­تواند ضامن کیفیت باشد که به تبع آن قهوه‌­های عربیکای درجه کیفی تجاری درصد بیشتری از بازار را به نسبت قهوه تخصصی به خود اختصاص می‌­دهند. از آنجایی که نام عربیکا در دنیای قهوه تخصصی بسیار رایج شده، روی پاکت­‌های قهوه تنوع گونه‌­ای (زیر گونه) قهوه‌­ها نیز توسط کمپانی‌­های قهوه تخصصی ذکر شده است.

عربیکا ممکن است از سرزمین­های کوهستانی اتیوپی، جایی که بیشترین تنوع ژنتیکی زیرگونه‌­ای "قهوه عربیکا (C.arabica)" یافت می‌­شود، نسبت داده شود. بازه طعمی در این گونه بصورت شگفت­‌انگیزی متفاوت است که از تنوع زیرگونه‌­ها و ترکیب آنها با سایر عناصر زراعی برای ایجاد شاخصه‌­های طعمی متمایز و متفاوت، ایجاد می‌­شود.

براساس چیزی که در شجره‌نامه مربوط به "قهوه یوجنیویدز (C.eugenioides)" خواهید دید، عربیکا از تبار قهوه روبوستا به شمار می‌رود و آن را به این دو گونه ذکر شده نسبت می‌دهند. قهوه‌­هایی پیوندی از روبوستا-عربیکا نظیر گونه کاتیمور (Catimor) وجود دارند که نتایج مرغوبی می‌توانند حاصل کنند. گونه لمپیرا (Lempira) زیرگونه‌ای از کاتیمور است که بصورت وسیعی در هندوراس کشت میشود.